Γενική Κατάσταση Λειτουργίας: Ανοικτό | Ωράριο: 8:00-15:00 | Chalet: Κλειστό | Chalet 2075: Κλειστό

Για την αναλυτική κατάσταση λειτουργίας, αγγίξτε το κυλιόμενο μήνυμα.
Logo

Γενικές Πληροφορίες

ΕΔΕΣΣΑ

Αναλυτική ενημέρωση στο παρακάτω επίσημο site:
http://www.edessacity.gr

ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται 30 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας και σε πολύ κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Καϊμακτσαλάν. Το χωριό είναι κτισμένο από τα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού.
Εκεί θα συναντήσετε και το μαγευτικό παλιό χωριό του Αγίου Αθανασίου που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μ. εγκαταλελειμμένο κάποτε, κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι έτοιμο να ενθουσιάσει τον περιηγητή του. Μετά από την εποχή του μαρασμού του, άρχισε και πάλι να ανθίζει και να αποτελεί πλέον έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς έχοντας σύμμαχό του και το χιονοδρομικό κέντρο…

Ο Αγιος Αθανάσιος βρίσκεται 30 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας και σε πολύ κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Καϊμακτσαλάν. Το χωριό είναι κτισμένο από τα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού.

Εκεί θα συναντήσετε και το μαγευτικό παλιό χωριό του Αγίου Αθανασίου που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μ. εγκαταλελειμμένο κάποτε, κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι έτοιμο να ενθουσιάσει τον περιηγητή του. Μετά από την εποχή του μαρασμού του, άρχισε και πάλι να ανθίζει και να αποτελεί πλέον έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς έχοντας σύμμαχό του και το χιονοδρομικό κέντρο.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με παραμυθένια αρχιτεκτονική, πέτρινες αναπαλαιωμένες κατοικίες με κεραμίδια, παραδοσιακούς ξενώνες, εστιατόρια, υπέροχη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα και προφέρει απλόχερα στον επισκέπτη τη δυνατότητα για ήρεμη και ευχάριστη διαμονή. Έχει γίνει πόλος έλξης πολλών τουριστών και χιονοδρόμων κάθε χρόνο.

Το χωριό είναι πραγματικά πολύ γραφικό και θα σας δώσει την εντύπωση ότι είστε σε κάποιο χειμερινό προορισμό του εξωτερικού. Απολαύστε τον ζεστό καφέ σας δίπλα στο τζάκι σε ένα από τα καφέ του χωριού και γευθείτε τα υπέροχα τοπικά εδέσματα στις παραδοσιακές ταβέρνες του.

Σε συνδυασμό με τη διαμονή σας στον Παλαιό Αγιο Αθανάσιο μπορείτε να διασκεδάσετε με τις δραστηριότητες και συνάμα να εξερευνήσετε τις πλαγιές του όρους Βόρα, που προσφέρεται για συναρπαστικές αναρριχήσεις, ρομαντικές πεζοπορίες και οργανωμένες εκδρομές, όπως επίσης ιππασία και τοξοβολία.

Στη γύρω περιοχή μάλιστα διοργανώνονται δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία (Mountain Bike), κατάβαση του ποταμού με φουσκωτό (Rafting), κατάβαση του ποταμού με μονοθέσιο (Kayak).

Αν καταφέρετε να “ξεκολλήσετε” το βλέμμα σας από τον υπέροχο αυτό τόπο, είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε τα κοντινά χωριά καθώς και την πρωτεύουσα του νομού την Έδεσσα και να θαυμάσετε τους πασίγνωστους και επιβλητικούς καταρράκτες της.
Η πόλη ξεπροβάλλει από βράχους και βουνά και αποτελεί από μόνη της μια εκπληκτική τοποθεσία. Οι φωτογραφίες σας όσο ερασιτεχνικές κι αν είναι θα θυμίζουν καρτποστάλ.

Περάστε από το γραφικό Βαρόσι με τις υπέροχες παραδοσιακές κατοικίες του, επισκεφθείτε τον υγροβιότοπο Αγρας – Βρυττών – Νησίου που βρίσκεται μόλις 7 χλμ. από την Έδεσσα, τη λίμνη Βεγορίτιδα 22 χλμ. από την Έδεσσα, που επισκέπτονται εκατοντάδες φυσιολάτρες και τουρίστες για να φωτογραφίσουν αυτό το μαγευτικό και γαλήνιο τοπίο.

Η λίμνη προσφέρεται και για αθλητικές δραστηριότητες όπως σκι, ιστιοπλοϊα αεραθλητισμό καθώς και ρομαντικές βαρκάδες. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο αφού φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών και πτηνών ενώ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας.

Λουτρά Πόζαρ

Στο Λουτράκι του νομού Πέλλας και 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, υπάρχουν oι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ με το νερό τους να έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες συμπεριλαμβανομένου και μακροχρόνιων παθήσεων και είναι πόσιμo. Είναι κατάλληλο για λουτροθεραπεία και ποσιοθεραπεία ή για τόνωση και χαλάρωση.

Η λουτρόπολη βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Λουτράκι, κτισμένη μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος αξεπέραστης ομορφιάς, στην κοιλάδα του ρέμματος του Αγίου Νικολάου. Το φυσικό κάλλος της κοιλάδας είναι απαράμιλλο, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες, οργιάζουσα βλάστηση και θεαματικές βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές εκατέρωθεν με τον Θερμοπόταμο ή Ρέμα Νικολάου που πηγάζει από το Καϊμακτσαλάν να την διασχίζει δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τοπίο.

Είναι γνωστά από τα πολύ παλιά χρόνια με τους θρύλους, αλλά και κάποια άλλα ευρήματα, να μιλούν για τη χρήση των ιαματικών νερών, τόσο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και επί Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής περιόδου.

Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μ. κατά μήκος της κοίτης του Θερμοποτάμου ή Ρέμα Νικολάου, ο οποίος συνεχίζει τη πορεία του στη λεκάνη της Αλμωπίας. Οι πηγές δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, στη συνέχεια θερμαίνεται ανεβαίνει ψηλότερα και στη πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.

Τα νερά ανακηρύχθηκαν ιαματικά το 1920, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 26° C έως 37° C ανάλογα με την πηγή και περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο και θείο, ή αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο οξυγόνο και υδρογόνο με διαφορετικό βαθμό οξύτητας και όξινα ή αλκαλικά ή ουδέτερα.

Τα χαμάμ ή χαβούζες είναι τα παλαιότερα κτίσματα της Λουτρόπολης με κλειστές φυσικές πισίνες στις οποίες τα ιαματικά νερά αναβλύζουν με φυσαλίδες μέσα από τις πέτρες. Αποτελούν τον πρώτο κλειστό χώρο που χρησιμοποιήθηκε από τους επισκέπτες και συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα αλλά με αναβαθμισμένες τις εγκαταστάσεις τους.

Η Κοινοτική Επιχείρηση που έχει αναλάβει την διαχείριση των Λουτρών κάνει συνεχείς προσπάθειες για την βελτίωση των υπηρεσιών καθώς και την ανανέωση και συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Τα Λουτρά Λουτρακίου – Πόζαρ λειτουργούν όλο το χρόνο με την προσέλευση του κόσμου να αυξάνετε συνεχώς.

Εξωτερική Πισίνα

Η πισίνα είναι διαστάσεων 25 Χ 13 μ. και βάθος από 1,30μ. έως 2,80 μ. κατάλληλη για την ίαση, την άθληση, την ψυχαγωγία όλων των ηλικιών. Τροφοδοτείται με ιαματικό νερό θερμοκρασίας 37° C, με εξαίρεση τις πολύ ζεστές ώρες του καλοκαιριού όπου προστίθεται κρύο νερό. Η ιαματική πισίνα είναι στη διάθεση των επισκεπτών, το χειμώνα από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί από τις 7:00 το πρωί. έως τις 10:00 το βράδυ. Σε κοντινό σημείο από την πισίνα λειτουργεί αναψυκτήριο – cafe σε ένα όμορφο και φυσικό περιβάλλον, καθώς και παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες.

Εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης Λουτρών

Είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη, όπου λειτουργεί όλο το χρόνο, με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, και μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον επισκέπτη. Στη λουτρόπολη υπάρχουν δύο υδροθεραπευτήρια, με το πρώτο να λειτουργεί από το 1960 και να περιλαμβάνει 48 ατομικούς λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες διαστάσεων 3 μ. επί 7μ. ύψους 1,50 μ. και 1,65 μ. και χωρητικότητας 12 ατόμων. Τις εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου συμπληρώνουν και δύο ατομικά χαμάμ – πηγές χωρητικότητας 6 ατόμων. Από τα τέλη του 2005 ξεκίνησε και η λειτουργία ενός νέου υδροθεραπευτηρίου με έξι (6) ατομικές πισίνες και τεχνητούς καταρράκτες χωρητικότητας έξι ατόμων η κάθε μία.

Καταρράκτες

Στο χώρο των Λουτρών υπάρχουν εξωτερικοί φυσικοί καταρράκτες με ιαματικό νερό μέσα στην όχθη του ποταμού, στους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το μπάνιο του τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους αναψυχής.

Jacuzzi και spa

Τα τζακούζι και τα σπα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια. Η παροχή νερού σε αυτά είναι με πίεση και το ιαματικό, ζεστό νερό ανανεώνετε συνεχώς. Η χωρητικότητά τους είναι για ένα ή δύο άτομα.

Λουτροθεραπεία

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, ισχυαλγίες, βρογχίτιδες, για νευρικές, γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις καθώς και παθήσεις του κυκλοφορικού και ναπνευστικού συστήματος.

Ποσιθεραπεία

Η ποσιθεραπεία είναι κατάλληλη για παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, της χολής, του παπτικού, κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος, καθώς και για χρόνιες κολίτιδες, γαστρίτιδες και χολοκυστίτιδες.

Διαμονή – Διασκέδαση

Στην περιοχή γύρω και κοντά στα Λουτρά Πόζαρ για την διαμονή σας θα βρείτε πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, επιπλωμένα διαμερίσματα , διαφόρων τύπων και κατηγοριών. Πλησιέστερες περιοχές είναι το Λουτράκι και η Ορμα. Για την διασκέδασή σας υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια) και καφετέριες.

Περιηγήσεις

Κατά τη διάρκεια της διανονής σας στην περιοχή να αξίζει να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα και υφαντά και να επισκεφθείτε:
• Το φαράγγι των Λουτρών και τη γύρω ορεινή περιοχή, που προσφέρεται για περιπάτους, ορειβασία ή εκδρομές, σε ένα μοναδικό τοπίο μοναδικού κάλλους με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά μέσα από ειδικά διαμορφωμένο δίκτυο μονοπατιών.
• Το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών που απέχει μόνο 100 μ. από τον οικισμό των Λουτρών Λουτρακίου.